nedjelja, 28. travnja 2013.

Pletenje čipkaste kape

Dragi moji, malo sam zanemarila pisanje bloga, ali to ne znači da ništa ne radim. Radim punom parom.
Napokon nam je stiglo proljeće, ili sudeći po temperaturama početak ljeta.
To ne znači da vam neće dobro doći jedna kapa (beretka) pletena šupljikavim uzorkom od pamuka ili bambusa. Ova koju sam ja plela je rađena od Deltex Bambusa i moram vam reći da sam se razočarala. Nakon pranja se dosta razvukla (i ostale stvari koje sam njime plela), ne znam da li ću što drugo plesti od njega. Vi možda nađete nešto bolje.
Ovako izgleda moja:


 

Ovako izgleda iz orginalnog "patterna":



Za izradu kape vam je potrebno klupko pamuka, igle br. 3.5 i 4.5 mm (kružne 40 cm ili igle s dva vrha)

Probni uzorak: 20 oč i 24 R daju kvadrat 10x10 cm


Nametnite 104 oč na tanje igle, označite početak kruga i pletite 2K, 2P cca 2.50 cm.

Prebacite na deblje igle i počnite s mustrom  A:
1 R- 1 K, 2 Pzajkzp, 1 navoj, 1P.... ponavljate do kraja
2 R- 1 K, 3 P...........

Pletite 10 cm (mjereno od početka), završiti s 2 R

Pletite mustru B do visine od 16.5 cm (mjereno od početka), završiti s 2 R:
1 R- 1 K, 1 P, 1 navoj, 2 Pzaj....... ponavljate do kraja
2 R - 1 K, 3 P.................

Pletite ponovno mustru A  do visine od 21.5 cm



Oduzimanje: 
 1 R 1 K, 2 Pzajkzp, 1 P (78 oč)
 2 R - 1 K, 2 P
 3 R - 1 K, 2 Pzajkzp (52 oč)
 4 R -  1 K, 1 P 
 5 R - prebacite jednu oč.(kao da ćete plesti K), 1 K, prebacite neopletenu oč. preko opletene (26 oč)
 6 R - K
 7 R - 2 Kzaj ( 13 oč)

Odrežite duži kraj prediva, provucite kroz preostale oč i zategnite

Okrenite kapu i učvrstite krajeve.


Spremni ste za večernju proljetnu ili ljetnu šetnju sa svojom novom kapom.

Ako sam nešto krivo napisala slobodno se javite ili ako imate neke prijedloge


Original pattern: all day beret



Broj komentara: 14:

  1. Daj se nauči štrikat pa onda objavljuj fotke radova - ovo je tako jadno ko da je štrikalo petogodišnje djete. Estetika nula, odabir boja nula, tehnika jadna - tinemaš uopće smisla za ručni rad.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala na komentaru! Što se tiče odabira boje, to je bila želja kupca koji je završnim proizvodom bio zadovoljan. Žao mi je što se nisi potpisala (pretpostavljam da si ženskog roda) da te mogu kontaktirati i od tebe naučiti tehnike pletenja, estetiku i ostalo. Slobodno se javi.
    LP

    OdgovoriIzbriši
  3. Imaš cijeli internet na raspolaganju za nešto naučit pa opet nisi ustanju. Ti jednostavno nemaš smisla za napravit nešto lijepo, nego samo prnje.
    ja znam da ovo nije ljubazan komentar ali netko ti mora reć istinu, meni je ustvari tebe žao jer ti se svi smiju iza leđa.

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala ti što se brineš o meni i što me spominješ sa svojim istomišljenicima. Ako ti se ne sviđa moj rad, jednostavno nemoj pratiti moj blog i gotovo. Bilo bi lijepo da pokažeš svoje radove, ako si toliki stručnjak u pletenju. Najbitnije od svega je da su moji kupci zadovoljni.
    LP

    OdgovoriIzbriši
  5. Najbitnije od svega je da su moji kupci zadovoljni.

    HAHAHAHAHAHAAA

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Veoma je ruzno sa tvoje strane sto pljujes po necijem radu a nisi u stanju ni da napises ko si i da stanes iza svih tih reci. Ako nemas sta lepo za reci bolje ne govori nista. Tvoji komentari govore samo ruzno o tebi i tvom vaspitanju. Sve sto si rekla, mogla si reci na jedan kulturniji nacin, bez vredjanja autora ovog bloga.

      Izbriši
  6. O. a gdje je tvoje ime? Ti si stala kao u njenu obranu a nećeš se potpisati jer neželiš da drugi znaju da je braniš? :))
    To se zove LICIMJERJE a i jeste licimjerni do neba.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Logika ti ocigledno nije jaca strana. Upravo si samu sebe pocastila tim recima. Tvoj recnik i los pravopis te dodatno opisuju.

      Inace, nadam se da ti je jasno da ti se moze uci u trag preko ip adrese racunara sa kojeg ostavljas komentare, Anonimna. Ocigledno je da je jedina svrha ostavljanja istih zlonamernost, sto samo pokazuje kolicinu tvojih frustracija.

      Ostavi dobre ljude na miru i posveti se nekim plemenitijim stvarima. Takav zivot je mnogo lepsi.

      Izbriši
  7. Mnogo smo pametni i fini ali odgovora na moje pitanje nema.
    Tvoj licimjerni životni stil je puno bolji to je sigurno.
    A kad se nezna dalje onda koristimo metode zastrašivanja, to vam je u krvi, jelte?
    Sa mojom IP adresom si možete obrisati onu stvar.
    S moje strane je ova diskusija završena janis mora biti zadovoljna jer nikad nije niti neće imati ovoliko komentara a možda joj pomogne da progleda i počne učit štrikat :))

    OdgovoriIzbriši
  8. Obožavam ovakve dušebrižnike kao ti koji se brinu za tuđe živote, a svoje zanemaruju jer nemaju hrabrosti suočiti se s istim. Ne razumijem što ti znače izrazi" a i jeste licemjerni do neba" i to vam je u "krvi jelte" ??? Poznaš nas osobno??? Čisto sumnjam jer smo gđa O. i ja iz različitih država, ali tko zna.
    Što se tiče mog učenja pletenja, to je vještina koja se uči stalno, jer uvijek postoji nešto novo za naučiti. Žao mi je jedino što ti ne želiš s nama podijeliti svoj izvrsni talent da možda nešto naučimo od tebe. Vjerojatno ne želiš kod nas izazvati zavist ili se možda bojiš ružnih komentara

    OdgovoriIzbriši
  9. O bambusu..,da prebacimo temu razgovora na nešto korisno. meni je krasan i boje i raditi s njim ali mana mu je što nema dobru memoriju tj razvuče se. zato ga koristim za nešto gdje to nije toliko bitno, npr za šal. inače mi je ova beretka bas super :-)


    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Točno tako. I meni je super po izgledu, ali sam se razočarala kad sam oprala kapu. Zato i postoji probni uzorak koji se treba napraviti prije svakog rada. Ja sam lijena za to napraviti pa onda poslije kukam kad mi se dogodi da se razvuče ili sl.

      Izbriši
  10. Hvatam zaostatke po internetu i iskreno me rastužuju ovakvi komentari koji su ispod ovoga posta. Sloboda govora na stranu, ali Janis, ti si vlasnica i editor ovoga bloga i kao takva imaš puno pravo eliminirati sve komentare koje doživljavaš neprimjerenima iz bilo kojeg razloga. To nije dokaz slabosti ili sujete koja ne podnosi kritiku, već pravo vlasnika bloga da mu njegov kutak na mreži ne zagađuju neukusnim komentarima.
    Od prvog komentara netko te želi povrijediti i to čini sa nemalom zlobom, tako da nema nikakve potrebe da ti komentari idalje ovdje stoje. Tvoji radovi se toj osobi ne moraju dopadati, ali nitko te nema pravo vrijeđati na tvom dijelu internetskog prostora.
    Ni sama ne znam koliko sam već puta naišla na ovakve situacije, jednom se netko zakači na nekoga tko hekla, drugi put na nekoga tko plete, jedna je radi vezenih radova zaradila svoga stalkera ... nikako mi nije jasno što netko dobiva s izljevima žuči na nekoga i osjeća li se bolje nakon što ovako nekoga izvrijeđa?
    Iskreno mi je žao ako su ti ovi neukusni komentari umanjili volju za blogom, ali umjesto odustajanja blogspot ti daje mogućnost kontrole komentara i zabranu anonimnih komentara. Iskoristi ju i nastavi sa svojim blogom u inat anonimnim prosipačima žuči.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na lijepim riječima. Dvoumila sam se da li da komentare obrišem ili ostavim, ali sam ih ipak ostavila. Svatko ima svoje mišljenje, i dok god to "drugo mišljenje" ostaje u nekim granicama, mislim da ću ga ostaviti.
      Nisam odustala od pisanja, već mi se nakupilo nekih drugih obaveza pa sam malo zanemarila ovaj blog. Trenutno sam u potrazi za kvalitetnim kraticama koje bih ja , a i druge pletilje mogle koristiti u pisanju (prevođenju) mustri. Cijenim tvoje znanje i tvoj rad i bilo bi mi jako drago ako imaš kakav savjet u vezi toga

      Izbriši